کتاب شناسی


آنا_کارنینا

لئو_تولستوی

مترجم_منوچهر_بیگدلی_خمسه

رمان


یکی از زیباترین رمانهای تولستوی زن و شوهری به نام های استپان آرکادیچ و داریا الکساندرونا با هم اختلافی خانوادگی دارند.آناکارنینا خواهر استپان آرکادیچ می‌باشد و از سن پترزبورگ به خانهٔ برادرش که در مسکو می‌باشد می‌آید و اختلاف زن و شوهر را حل می‌کند و حضورش در مسکو باعث بوجود آمدن ماجراهای اصلی داستان می‌شود… در داستان فضای اشرافی آن روزگار حاکم است.زمانی که پرنس ها و کنت ها دارای مقامی والا در جامعه بودند و آداب و رسوم اشرافیت و نجیب زادگی بر داستان حاکم است در کل داستان روندی نرم و دلنشین دارد و فضای خشک داستان جنگ و صلح بر آناکارنینا حاکم نمی‌باشد. این داستان که درون مایه‌ای عاشقانه-اجتماعی دارد،بعد از جنگ و صلح بزرگترین اثر این نویسندهٔ بزرگ روسی می‌باشد.
این کتاب مردم پسندانه ترین اثر این نویسنده بزرگ می باشد.


تاریخچه_زمان
استیون_هاوکینگ
علمی
کتاب «تاریخچه زمان» یا تاریخ مختصر زمان با عنوان فرعی «از مه‌بانگ تا سیاه‌چاله‌ها» اثری مشهور از استیون هاوکینگ است. پروفسور استیون هاوکینگ(استاد مسلم فیزیک نظری که در جهان علم از او به انیشتن زمان یاد می شود؛ استاد لوکازین(Lucasian) ریاضیات دانشگاه کمبریج(این مقام قبلا به نیوتن و بعدها به پی.آ.ام.دیراک دو پژوهشگر پدیده های کلان و خردگیتی تعلق داشت)؛وی به علت ابتلا به بیماری ای.ال.اس.یاموتورونرون (بیماری سلولهای حرکتی دستگاه عصبی مرکزی و محیطی) معلول گردید و در سال 1985 به علت ابتلا به ذات الریه ناچار به عمل جراحی تراک استومی(جرای روی نای) شد که توانایی سخن گفتن و آخرین رشته ارتباط با دیگران را از وی گرفت؛ وی سپس با استفاده از برنامه ارتباطی بنام مرکز زنده Living Center اهدایی موسسه وردزپلاس سانی ویل کالیفرنیا و سنت سایزر ادایی موسسه اسپیج پلاسبا دنیا ارتباط برقرار می کند و کتاب حاضر با استفاده از این تکنولوژیها نگاشته شده). این کتاب به عنوان پرخواننده‌ترین کتاب کیهان‌شناسی شهرت یافته است و به بیش از ۳۳ زبان زنده دنیا تا سال ۱۹۹۳ ترجمه و چاپ شده‌است. همچنین در یکصد و هشتاد و چهارمین هفته چاپ آن، به دلیل طولانی‌ترین حضور در فهرست
پرفروش‌ترین کتاب‌های نشریه ساندی تایمز، در کتاب رکوردهای گینس ثبت شده است.
این کتاب در سال ۱۳۶۹ با نام تاریخچه زمان، از انفجار بزرگ
تا سیاه‌چاله‌ها در ایران به چاپ رسیده است. هاوکینگ دراین کتاب با زبانی ساده
به بازگویی داستان جهان پرداخته است




ابر_و_کوچه
فریدون_مشیری
ادبی

فریدون مشیری یکی از شاعران معاصر است که در سی ام شهریور ۱۳۰۵ در تهران به دنیا آمد. از او اشعار زیادی به جامانده است. از جمله کتاب های شعر او می توان  مروارید مهر، آه باران، سه دفتر، از دیار آشتی، با پنج سخن‌سرا، لحظه‌ها و احساس و از دریچه ماه را نام برد.کتاب ابر و کوچه یکی از کتاب های شعر اوست






برتراند راسل 
گر انسان را معجونی از فرشته و حیوان بدانیم حقا درباره‌ی حیوان بی‌انصافی کرده‌ایم پس چه به‌تر است که او را ترکیبی از فرشته و شیطان بدانیم.» 
برتراند راسل یا همان برتراند آرتور ویلیام راسل در ۱۸ ماه می ۱۸۷۲ به دنیا آمد. با این‌که او بیش‌تر عمرش را در انگلستان گذراند اما در اصل اهل «ولز» بود. ولز از پادشاهی‌های پیشین است که امروزه همراه با انگلستان و اسکاتلند و ایرلند شمالی کشور بریتانیا را تشکیل می‌دهد و در جنوب غربی جزیره‌ی بریتانیا واقع شده است. پدر بزرگش، جان راسل دو بار در عصر ویکتوریا به نخست‌وزیری بریتانیا رسیده بود و پدرش جان راسل از اشراف زادگان به حساب می‌آمد. مادر راسل از مبارزان ِ حقوق زنان بود که برای آزادی زنان مبارزه می‌کرد که بر اثر بیماری دیفتری درگذشت. پدر نیز دو سال بعد از مادر رفت و سرپرستی راسل بر عهده‌ی پدر بزرگ قرار گرفت. راسل همیشه از پدربزرگ با احترام یاد می‌کرد و او را پیرمردی مهربان و دوست‌داشتنی می‌دانست. در سال ۱۸۷۸ پدربزرگ نیز درگذشت و برتراند به هم‌راه برادرش فرانک تحت سرپرستی ِ بیوه‌ی جان راسل قرار گرفتند. عمده‌ی علایق برتراند در نوجوانی فلسفه، علی‌الخصوص فلسفه‌ی دین و ریاضیات بود آن‌چنان که گفته‌اند تنها عاملی که از خودکشی‌اش به دلیل رنج‌های خردسالی جلوگیری می‌کرد همین علاقه و به فلسفه و ریاضیات بود. از سن هفت سالگی مطالعه آغاز کرد و تنها یازده سال داشت که با هندسه‌ی اقلیدسی آشنا شد.
در آغاز جوانی، مطالعه‌ی  آثار «پرسی بیش شلی» در مسیر زندگی‌ ِ برتراند راسل تاثیر به سزایی داست. او شاعر غزل‌سرای انگلیسی و نجیب‌زاده‌ای نامدار بود که در خلیج اسپزیا غرق شد. برتراند به کالج ترینیتی در کمبریج وارد شد و در فلسفه و ریاضیات تحصیل کرد. در سال ۱۹۰۱ راسل موفق به کشف پارادوکس راسل شد. او هفت سال بعد از این به عضویت انجمن سلطنتی علوم بریتانیا درآمد. برتراند راسل از فعالان و مبارزان ضد جنگ بود و به دلیل همین مبارزات از دانش‌گاه اخراج و حتا زندانی شد. او در سال ۱۹۱۶ از کالج ترینیتی اخراج شد و علاوه بر آن ۱۱۰ پوند هم جریمه شد. در سال ۱۹۱۸ به دلیل همین مخالفت‌هایش با سیاست‌های جنگ‌طلبانه به مدت پنج ماه نیز زندانی شد. از فعالیت‌های سیاسی راسل می‌توان به راه‌اندازی کمپین ضد هیتلر اشاره کرد؛ هم‌چنین او مخالف سرسخت استبداد در شوروی سابق بود. روح آزاده‌ی راسل هیچ‌گونه دیکتاتوری و ستم و جنگ را نمی‌پذیرفت از این‌رو در جنگ آمریکا علیه ویتنام به امریکا اعتراض کرد و به همین دلیل انستیتوی دفاع از صلح را در سال ۱۹۶۳ تاسیس کرد. برتراند راسل علاوه بر ریاضیات و همین‌طور ضدیتش با جنگ بخش عمده‌ای از شهرتش را به دلیل نظریاتش در باب فلسفه‌ی تحلیلی داشت. او را از پایه‌گذاران منطق جدید و همین‌طور فلسفه‌ی تحلیلی می‌دانند. برتراند راسل را می‌توان یکی از مشهورترین فیلسوفان خداناباور قرن بیستم دانست. او استدلال «قوری چینی» را که به قوری راسل نیز شهره است در اثبات خداناباوری خود به کار می‌بست. او این استدلال را چنین بیان می‌کند: «اگر من مدعی می‌شدم که در منظومه‌ی شمسی میان زمین و مریخ یک قوری چینی دور خورشید می‌گردد، هیچ کس قادر نبود مدّعای مرا رد کند، مشروط به آنکه حواسم می‌بود که در ادامه بگویم این قوری آنقدر کوچک است که حتی با قوی‌ترین تلسکوپ‌ها هم قابل رویت نیست. اما اگر تا آنجا پیش می‌رفتم که می‌گفتم چون مدعای من ابطال ناپذیراست جایز نیست عقل بشر به آن شک کند، به حق به یاوه‌گویی متهم می‌شدم. با این حال، اگر وجود این قوری در کتب قدما تایید شده بود و آن را حقیقتی قدسی شمرده و هر یکشنبه در کلیسا درباره‌ی آن به وعظ می‌پرداختند و در مدارس آن را به ذهن کودکان فرو می‌کردند، تردید در وجود آن نشانه‌ی  نامتعار‌ بودن تلقی می‌شد و شخص شکاک را در عصر روشنگری به نزد روان‌پزشک و در دوره‌ی پیش از آن به دادگاه تفتیش عقاید می‌فرستادند.»
 از کتاب‌های معروف برتراند راسل که به زبان فارسی ترجمه شده است می‌توان به کتاب «قدرت» اشاره کرد. این کتاب توسط «نجف دریابندری» و انتشارات «شرکت سهامی انتشارات خوارزمی» به فارسی برگردانده شده است. نجف دریابندری در مقدمه کتاب «قدرت» و در معرفی این کتاب می‌نویسد: «این کتاب در پاسخ مسائلی نوشته شده است که در سال ۱۹۳۸ در اروپا مطرح بود؛ هنگامی که پنج سال از عمر حکومت نازی‌ها در آلمان می‌گذشت و بیش از یک سال به آغاز جنگ جهانی دوم نمانده بود. در آن روزها نگرانی شدید و کاملا موجهی از «کاربرد بی رحمانه‌ی قدرت» در اروپا وجود داشت که بازتاب آن در صفحات این کتاب می‌بینیم. پس از چهل سال بی‌گمان قدرت راسل مقدار زیادی فعلیت خود را از دست داده است. ولی مسئله‌ی قدرت در همه‌ جای جهان در یک روز مطرح نمی‌شود، و آن‌چه در یک جا ممکن است مسئله‌ی کمابیش کهنه‌ای به نظر برسد در جای دیگر چه بسا مسئله‌ی روز باشد.» ( قدرت، ترجمه‌ی نجف دریابندری ص۷)
برتراند راسل در این کتاب در باب قدرت چنین می‌گوید: «برای جهان امیدی نیست، مگر آن‌که بتوانیم قدرت را مهار کنیم و آن‌را نه در خدمت این گروه یا آن جبار متعصب، بل‌که در خدمت تمامی نوع بشر به کار گماریم، از سفید و زرد و سیاه، فاشیست و دموکرات؛ زیرا علم وضعی پیش آورده است که یا همه بمانند یا همه بمیرند.» (همان، ص۵۱) از راسل کتاب‌های بسیاری با ترجمه‌های مختلف به فارسی ترجمه شده است که می‌توان به «تکامل فلسفی من» با ترجمه‌ی نواب مقربی و انتشارات صراط، «جهان‌بینی علمی»، ترجمه‌ی حسن منصور، انتشارات آگاه، «اتمیسم منطقی»، ترجمه‌ی جلال پی‌کانی، انتشارات علم، «تسخیر سعادت» با عنوان شاه‌راه خوش‌بختی توسط انتشارات امیرکبیر، «تاریخ فلسفه‌ی غرب»، « آینده‌ی بشر»، «پیروزی سفید» یا «پیروزی بی‌سلاح»، «شرح حال راسل» به قلم خودش و … اشاره کرد. برتراند راسل در دوم فوریه‌ی ۱۹۷۰ بر اثر آنفلوآنزا در ولز درگذشت و بنا بر وصیتش جسدش را سوزاندند و خاکسترش را روی کوه‌های ولز ریختند. برتراند راسل علاوه بر همه‌ی توانایی‌ها و قابلیت‌هایی که ذکر شد، برنده‌ی جایزه نوبل ادبیات نیز شد. 
او در سال ۱۹۵۰ به پاس «آثار متعدد در حمایت از نوع‌دوستی و آزادی اندیشه» به دریافت این جایزه نایل آمد.

مکبث
ویلیام_شکسپیر
نمایشنامه

مکبث (Makbeth) نمایشنامه‌ای تراژیک اثر ویلیام شکسپیر است. این نمایشنامه کوتاه‌ترین تراژدی و یکی از محبوب‌ترین آثار اوست که در سال ۱۶۰۶ نوشته شده است.اساس تراژدی مکبث وقایع تاریخی اسکاتلند است، اما شکسپیر موافق ذوق و طبع خویش تغییراتی در آن داده و حوادث جنگ‌ها را به هم آمیخته‌است.تراژدی مکبث شرح زندگی پرحادثهٔ سرداری دلیر و لایق به نام مکبث است. دانکن، پادشاه شریف و مهربان اسکاتلند، او را از میان هواخواهان خود برمی‌کشد و به وی لقب و منصب می‌بخشد، اما مکبث براثر تلقین جادوگران و وسوسهٔ نفس و به اغوای زن جاه‌طلب خویش در شبی که پادشاه مهمان اوست او را در خواب به قتل می‌رساند و با این قتل جهنمی برای خویش به‌وجود می‌آورد. مکبث از آن پس گرفتار عذاب وجدان می‌شود، چندانکه هر آهنگی و هر در کوفتنی او را هراسان می‌کند.بسیاری عقیده دارند که نقش بانو مکبث یکی از سخت‌ترین نقش‌هایی است که برای بازیگران تئاتر نوشته شده‌است








الکی_خوش_ها
خسرو_شاهانی
ادبی


کتاب الکی خوش ها یکی از کتاب های معروف طنز نویس معروف خسرو شاهانی می باشد، طنز نویسی که به "عزیزنسین" ایران شهرت داشت. خسرو شاهانی کتاب هایش را شیرین می‌نوشت اما تلخ و صریح سخن می‌گفت! در هر تعریفی و خاطره شاهانی، حتی در جدی ترین آنها، نکته‌ای از طنز نهفته بود





"امیل"
امیل اثر مشهور روسو در امر تعلیم و تربیت کودکان و نوجوانان کتاب «امیل» است که بصورت شبه رمان نگاشته شده و در داستان کتاب، روسو تربیت کودکی فرضی به نام «امیل» را به عهده میگیرد و او را تا سن 25 سالگی همراهی میکند، البته خود روسو هم در ابتدای کتاب به آرمانی بودن نظر خود معترف است.
او اعمال تربیتی این کودک را منطبق بر نظریاتش جلو می برد. از بدو تولد این کودک تمام وظایف والدین در قبال او توضیح داده می شود. از نظر روسو جامعه در راه رسیدن خود به سوی تمدن، همواره از طبیعت انسانی دور شده، به تجمل رو کرده و در بند چیزهای ساختگی گرفتار آمده است












 "فیزیک نا ممکن ها

میچیو کاکو 
فیزیک غیرممکن‌ها کتابی نوشتهٔ میچیو کاکو است. او در این کتاب به توضیح پدیده‌هایی به ظاهر غیر ممکن و خارق‌العاده همچون سفر در زمان، سفر به دنیاهای موازی، نامرئی شدن، ساخت بشقاب پرنده و نیز سیاحتی در زیباترین بخش‌های طبیعت جهانی که هنوز آن را به‌خوبی نمی‌شناسیم پرداخته است.

فیزیک غیرممکن‌ها یکی از پرفروش‌ترین کتاب‌های علمی همگانی در سراسر جهان بوده است. این کتاب بینشی هیجان‌انگیز از آن‌چه در آینده می‌توانیم امید به داشتن آن داشته باشیم ارایه می‌دهد و ما را به‌سوی مرزهای علم و ورای آن می‌برد.میچیو کاکو در این کتاب می‌گوید: «هرچیزی که امکان‌پذیر نباشد، حتمی است!










یورگن_توروالد
ذبیح_الله_منصوری
رمان

جراح دیوانه"

جراح دیوانه شرح حال اواخر زندگی فردیناند زائربروخ و به قلم یورگن توروالد به رشته تحریر در آمده است. نویسنده برای نوشتن شرح حال این پزشك مشهور به شاگردان و دستیارانش و بیمارستان هایی كه زائر بروخ در آنجا كار كرده بود و بخصوص بیمارستان شاریتی در برلن شرقی مراجعه نموده است. قهرمان اصلی این كتاب یعنی زائر بروخ پزشك و جراح نابغه ای است كه در آخر عمر دچار جنون ادواری گردیده و فجایع حیرت انگیزی بدست وی به وقوع پیوسته است



No comments:

Post a Comment